Ramazanda beslenme denildiğinde uzunca kurulan iftar sofraları, çeşit çeşit yemekler, asitli ve sağlıksız içecekler ilk aklımıza gelen sahneler arasında. Bu süreçte doğru zannettiğimiz birçok yanlış da kafa karışıklığına neden oluyor. Bu tutumlar vücudumuz için avantaj sağlayacak bu arınma sürecini, ne yazık ki dezavantaja çeviriyor. Gelin hep birlikte Ramazan ayında beslenmeye dair doğru bildiğimiz yanlışları konuşalım.
1.YANLIŞ; Yemeğe başlamadan önce iftariyelikler ve bol sıvı tüketimi ile başlanmalı.
DOĞRUSU; Uzun saatlerdir vücudumuza bir şey almadığımızdan dolayı vücuda ilk giren besin her zaman metabolizmanın hızlanması için en önemli faktördür. Bu yüzden herhangi bir içecek ile başlamak yerine, metabolizmaya iyi gelecek sade ılık su veya uzmanınız ile belirlediğiniz bir kür ile başlamak en doğru sonucu verecektir.
2.YANLIŞ; Sofradaki her şeyden tatma isteği
DOĞRUSU; Sofrada bulunan her besini tüketmek Ramazanda yapılan en yaygın yanlışlardan biri. Uzun süredir aç kalan mideye çok sayıda besin göndererek bir anda organlara fazla yük göndermiş oluruz. Sonuç olarak midenin hazmını zorlamak kalp, bağırsaklar gibi birçok organda da istenmeyen bir etki yaratabilir. Danışanlarımıza sıklıkla söylediğimiz, bu süreçte tek çeşit beslenme düzenini uygulamak. Kişinin kilo ile problemi olmasa dahi tek çeşit beslenerek tüm yıl vücuda aldığı toksinlerden arınma fırsatı bulacaktır.
3.YANLIŞ; Yemekten hemen sonra çay içmek şişkinliği alır.
DOĞRUSU; Ramazan ayında en sık karşılaştığımız yanlışlardan biri de şişkinliğin normal karşılanması ve çeşitli besinlerin şişkinliği azalttığı iddiası. Aslında burada görmezden geldiğimiz durum tercih ettiğimiz besinlere bağlı olarak bedenimizin verdiği sinyalleri görmezden gelmek. Şişkinlik varsa sorun var demektir. Bedeninize kulak verin, iyi gelen ve şişkinlik yapan besinleri analiz edin. Bu şişkinliği çay, soda gibi içecek tercihleri ile değil, besin tercihlerimiz ile sağlamalıyız.
4.YANLIŞ; İftardan hemen sonra hazmı kolaylaştırmak ve kilo vermek için spor yapmak
DOĞRUSU; Birçok kişi iftar sonrası yediklerini yakmak adına yürüyüşe çıkar. Uzun süre açlık sonrasında tok bir bedenle hareket etmek veya ağır sporlar yapmak kalbimize zarar verebilir. Kişi kendini halsiz hissetmediği müddetçe iftar öncesi spor yapıp, sonrasında yarım saat içerisinde iftarına sade ve protein ağırlıklı bir beslenme ile devam etmelidir.
5.YANLIŞ; Ramazanda az öğünle besleniyoruz, diyet yapılmaz ya da bunu kendi başıma da yapabilirim düşüncesi.
DOĞRUSU; Kısıtlı öğün sayısı ile beslendiğimiz ve vücuda 30 günlük toksinlerden arınma programı uyguladığımız bu süreçte her ne kadar kendi başımıza halletmek daha kolay gibi gelse de bilinenin aksine Ramazan ayı bir uzman desteğine ihtiyaç duyulan en önemli dönemlerden biridir. Yapılan yanlış beslenme uygulamaları, piyasada bulunan bilgi kirliliği, ortaya çıkabilecek ciddi rahatsızlıkları tetiklemektedir. Bu nedenle yapılacak en güzel şey, bu 1 aylık arınma sürecinde rahatsızlıklarınızı da göz önünde bulundurarak ve yeni bir hastalığa zemin hazırlamadan uzmanınız birlikte ilerlemektir.
Ramazan ayında en sık yapılan yanlışlar arasından, en önemlilerini seçerek yol göstermeye çalıştık. Soru ve görüşleriniz için gerekli yerlerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.